W ogrodzie mojej Mamy dojrzała pierwsza dynia. Sierpień to
dosyć wczesna pora na rozpoczęcie sezonu dyniowego, ale nie mogłyśmy się już
doczekać na zupę krem z dyni.
Przepis nie wymaga wielkich kulinarnych umiejętności, ale
krem z dyni robi wrażenie wykwintnej, orientalnej potrawy.
Wyhodowana w naszym ogrodzie dynia.
Oto przepis na krem z dyni dla 6 osób:
-80 dag obranej i
pokrojonej w kostkę dyni
-1 posiekana cebula
-35 dag pokrojonej w plastry marchewki
-1/2 szklanki wody
-1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
-łyżka miodu
-2 szklanki mleka kokosowego
-1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
-szklanka rosołu (niekoniecznie)
-2 łyżki curry.
Spicy pumpkin and coconut soup:
-800 g pumpkin flesh, cubed
- 1 chopped onion
-350 g chopped carrot
- 1/2 cup water
-1/2 teaspoon lemon pepper
- 1 tablespoon honey
-2 cups coconut milk
-1/2 teaspoon ground nutmeg
-1 cup vegetable stock 9not necessarily)
- 2 tablespoons curry
W dużym garnku zeszklić cebulę na maśle klarowanym lub oleju z pestek winogron lub oleju kokosowym. Następnie do garnka wsypać pokrojoną w kostkę dynię i plasterki marchewki. Warzywa zalać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem, aż zmiękną. Należy dolewać niewielką ilość wody, aby nie przypalić warzyw i od czasu do czasu zamieszać.
-1 posiekana cebula
-35 dag pokrojonej w plastry marchewki
-1/2 szklanki wody
-1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
-łyżka miodu
-2 szklanki mleka kokosowego
-1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
-szklanka rosołu (niekoniecznie)
-2 łyżki curry.
Spicy pumpkin and coconut soup:
-800 g pumpkin flesh, cubed
- 1 chopped onion
-350 g chopped carrot
- 1/2 cup water
-1/2 teaspoon lemon pepper
- 1 tablespoon honey
-2 cups coconut milk
-1/2 teaspoon ground nutmeg
-1 cup vegetable stock 9not necessarily)
- 2 tablespoons curry
W dużym garnku zeszklić cebulę na maśle klarowanym lub oleju z pestek winogron lub oleju kokosowym. Następnie do garnka wsypać pokrojoną w kostkę dynię i plasterki marchewki. Warzywa zalać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem, aż zmiękną. Należy dolewać niewielką ilość wody, aby nie przypalić warzyw i od czasu do czasu zamieszać.
Przyprawić pieprzem cytrynowym, miodem i curry. Lekko
ostudzić i zmiksować. Dodać gałkę muszkatołową i mleko kokosowe. Ponownie zagotować
mieszając.
Zupa dyniowa po zmiksowaniu. |
Zupa ma konsystencję kremową. Można ją podawać z groszkiem ptysiowym lub z
płatkami migdałowymi.
Smacznego,
Agnieszka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz