piątek, 16 sierpnia 2013

Zupa krem z dyni. Spicy pumpkin soup recipe.



   W ogrodzie mojej Mamy dojrzała pierwsza dynia. Sierpień to dosyć wczesna pora na rozpoczęcie sezonu dyniowego, ale nie mogłyśmy się już doczekać na zupę krem z dyni.
Przepis nie wymaga wielkich kulinarnych umiejętności, ale krem z dyni robi wrażenie wykwintnej, orientalnej potrawy.
                                           Wyhodowana w naszym ogrodzie dynia.

Aby obrać dynię najprościej, należy rozkroić ją dużym nożem na pół, a następnie wydrążyć miąższ i pestki chochlą.Następnie należy pokroić dynię na mniejsze kawałki, które obiera się ze skórki np. obieraczką do ziemniaków.




  Oto przepis na krem z dyni dla 6 osób:

-80 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni
-1 posiekana cebula
-35 dag pokrojonej w plastry marchewki
-1/2 szklanki wody
-1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
-łyżka miodu
-2 szklanki mleka kokosowego
-1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
-szklanka rosołu (niekoniecznie)
-2 łyżki curry.

Spicy pumpkin and coconut soup:
-800 g pumpkin flesh, cubed
- 1 chopped onion
-350 g chopped carrot
- 1/2 cup  water
-1/2 teaspoon  lemon pepper
- 1 tablespoon  honey
-2 cups coconut milk
-1/2 teaspoon ground nutmeg
-1 cup vegetable stock 9not necessarily)
- 2 tablespoons curry


W dużym garnku zeszklić cebulę na maśle klarowanym lub oleju z pestek winogron lub oleju kokosowym. Następnie do garnka wsypać pokrojoną w kostkę dynię i plasterki marchewki. Warzywa zalać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem, aż  zmiękną. Należy dolewać niewielką ilość wody, aby nie przypalić warzyw i od czasu do czasu zamieszać. 


 Przyprawić pieprzem cytrynowym, miodem i curry. Lekko ostudzić i zmiksować. Dodać gałkę muszkatołową i mleko kokosowe. Ponownie zagotować mieszając.
Zupa dyniowa po zmiksowaniu.
 Zupa ma konsystencję kremową. Można ją podawać z groszkiem ptysiowym lub z płatkami migdałowymi.
                                                   Smacznego,
                                 Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz